Business centre in Klaipeda competition winner

Business centre in Klaipeda competition winner

The architectural and spatial-volumetric idea is derived from the Hanza city, which contains the elements for the contextuality, symbolical uniqueness and expectations.  Sloped roofs are aligned with the Naujojo Uosto street direction, while ensuring the scale and visual compatibility with the historical surroundings.

The design logic of the building space is based on a rational office configuration – a triangular plan structure. This ensures functional integrity with the surroundings and clear division into separate offices. Commercial and public spaces populate the ground floor with a connection to the upper floors via amphitheater. Vertical connection becomes a central area with integrated gardens, stairs, and lifts to be used by the general public and employees.

A long public square is proposed along the South-Western edge of the building. A cour d’honneur is designed on the Northern side to facilitate an entrance to the underground car park as a part of a local public urban space with landscape elements reinterpreting a former tree lined avenue as an example of a local communal space with multifunctional character. All public spaces on the site are designed with polyfunctional use scenarios in mind by stirring and filling them with different activities.

The finishing material of the design of the building – clay ceramics and brownish color is selected based on the concept and idea of the project architectural competition.